Trnka v GASKu

1. 11. 2019

V Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře (GASK) je nově představován poetický svět Jiřího Trnky. Rozsáhlá výstava oceňuje významného výtvarníka a tvůrce animovaných filmů. Jiří Trnka nás sice opustil před padesáti lety, jeho svět však stále oslovuje děti i dospělé všech generací.

Vernisáž výstavy 26. října uvedl v Jezuitské koleji i syn Jiřího Trnky, pan Jan Trnka a vnuk Matyáš Trnka.

Multimediální projekt “V zahradách imaginace“ je instalován v několika výstavních prostorách, v Galerii IV a v konferenčním sále s věží.  V první části jsou prezentovány exponáty, které mapují hlavní oblasti, kterým se Trnka během svého života věnoval. Mnohé z nich získaly i mezinárodní uznání a mnohé nebyly dosud nikdy vystaveny, například restaurované loutky z Trnkova velkofilmu Sen noci svatojánské nebo dřevěné plastiky Jiřího Trnky.

Druhou část výstavy tvoří legendární Zahrada, tedy adaptace původní Trnkovy knížky pro děti. S tou jezdí autoři výstavy po českých městech již několik let, pro GASK však byla expozice zdvojnásobena a obohacena novými instalacemi, jak uvedl Matyáš Trnka.

Projekt je doplněn i řadou doprovodných programů, které cílí i na děti. Připraveny jsou edukační programy pro mateřské školy i první stupeň základních škol. Dále výtvarné dílny pro děti i seniory a mezigenerační programy pro rodiny „GASK rodinám“. Nebudou chybět ani komentované prohlídky, přednášky a besedy s projekcemi.

„GASK za podpory Středočeského kraje otevřel skutečně výjimečnou výstavu, která návštěvníky přesvědčí nejen o výjimečnosti tvorby našeho všestranného umělce, ale i pootevře dveře k další nabídce naší instituce,“ ocenil akci předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Jiří Trnka po studiu na UMPRUMu navrhoval kulisy pro Divadlo Spejbla a Hurvínka J. Skupy v Plzni, později provozoval v pražském Rokoku vlastní loutkové divadlo a zapojoval se do divadelního života návrhy scén a kostýmů. Po válce jako spoluzakladatel studia Bratři v triku stál u zrodu českého animovaného filmu. S oblibou používal ve svých filmech loutky, mezi jeho nejznámější loutkové filmy patří Staré pověsti české, Dobrý voják Švejk, Sen noci svatojánské, Bajaja. Ilustroval také desítky knih pro děti, včetně pohádkové knihy Zahrada, kterou sám napsal. Národní umělec Jiří Trnka je držitelem Ceny H. Ch. Andersena, Melliesovy ceny za nejlepší animovaný film i zvláštní ceny poroty na Mezinárodním festivalu animovaného filmu v roce 1965.

Výstavou GASK navazuje i na své předchozí aktivity v oblasti animovaného filmu, zejména na cyklus Kamarádi animovaného filmu pořádaný galerií v roce 2017. Ten představil animátory, kteří z umění Jiřího Trnky vycházeli: Pavla Koutského, Libušku Čihárovou, Galinu Miklínovou, Aurela Klimta a další. Vystavené předměty jsou zapůjčeny nejen od Trnkových dědiců, ale i ze soukromých sbírek a institucí včetně Národního filmového archivu.