Krása ukrytá v bronzu

20. 10. 2019

Ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy si v sobotu 19. října návštěvníci od rána užívali Mezinárodní den archeologie. Letošní ročník byl spojen i se zahájením výstavy „Krása ukrytá v bronzu/Poklady středních Čech očima archeologa a konzervátora“, která představila tři nejvýznamnější bronzové depoty ze sbírek muzea.

Ostatní program byl také spjatý s hlavním tématem výstavy. Bylo možné si přinést nějaký „poklad z domova“ a dozvědět se více o jeho materiálu, nahlédnout do procesu odlévání bronzu do kamenných, bronzových i hliněných kadlubů a zároveň si sám odlít malou cínovou dýčku. Vše na stanovištích po celém areálu muzea, na kterých se řešila i napínavá šifrovací hra.

Návštěvník si mohl zkoušet i náročnost terénní dokumentace nálezu depotu nebo shlédnout praktické ukázky patinace na měděných plíškách.

„Na již šestém ročníku dne archeologie v naší instituci oceňuji zejména praktické a poutavé přiblížení restaurátorského a konzervátorského umění a jejich nositelů, protože to vše bývá obvykle pro návštěvníky skryto,“ ocenil akci po své návštěvě předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava „Krása ukrytá v bronzu“ byla samozřejmě doplněna i komentovanými prohlídkami a přístupné byly i další aktuální expozice a výstavy.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj