Samhain na zámku Nižbor

20. 10. 2019

V Informačním centru keltské kultury na zámku Nižbor se v sobotu 19. 10. uskutečnily tradiční oslavy keltského svátku Samhain. Akce, kterou pořádá Ústav archeologické památkové péče středních Čech, byla součástí Mezinárodního dne archeologie.

Keltský začátek nového roku a současně doba, kdy se dle keltských legend stírá hranice mezi živým a mrtvým, se na Nižboře slavily hudbou, tancem a připomínkou keltských řemesel a způsobu života.

„Samhain je pro nás určitým vrcholem turistické sezóny a na zámku je již pošestnácté. Jsem rád, že si takto umíme připomenout vyspělou keltskou  kulturu a řemesla i archeologii, která nám tyto poznatky zprostředkovává. Postupně také obnovujeme stálou expozici věnovanou právě Keltům,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Pro děti byla přichystána archeologická dílna, zejména pro dospělé kulturní program v podání Keltů z Vousova Kmene, tanečního vystoupení skupiny Gall-Tír a již tradiční ohňové show. Nechyběla ani živá keltská hudba v podání kapel Dick O’Brass, Lua a Jauvajs. V rámci oslav byla i nová podoba stálé expozice o Keltech a k vidění byla již končící tematická krátkodobé expozice o prvorepublikové archeologii zahrnující i výzkum nedalekého keltského oppida Stradonice.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj