To je zlaté posvícení…

20. 10. 2019

V Muzeu lidových staveb v Kouřimi propuklo v neděli 20. října tradiční lidové svatohavelské posvícení. Chalupy i náves ožily besedami, dílnami, tancem, zpěvem, hodováním i stánky s dobrotami a řemeslnými výrobky.

Na návsi předváděl folklórní soubor Horačky rekonstrukci lidového zvyku stínání kohouta z Podještědí, jejich "Jakej trest nešlechetnýmu škůdnikoj přišel" zaujal přihlížející stejně tak, jako pásmo písní a tanců "Kytka, koloušek, věneček, šejdovec, aneb nepudu z hospody, šelma bych byl."

Nemohlo chybět ani povídání s etnologem "Lidová píseň v nebo komentované prohlídky Muzea lidových staveb s výkladem historika. Zajímavá byla i beseda s "O jídle a hodování" nebo beseda s ukázkou pokrmů "Lidová strava při podzimních pracích“.

V chalupách se debatovalo o posvícenských lidových obyčejích, zažít bylo možné i "Pěknou hodinku" s pantáty Drahovzalem a Dědkem.

„Program byl skutečně pro celou rodinu, děti zaujaly i dobové dětské hry v podání ZUŠ Kouřim a kolotoč řezbáře Matěje, samozřejmě i ovečky a kozy, atmosféru doplňoval i flašinetář a malý jarmark,“ pochválil program předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

K posvícení patřilo tradičně i krouhání, šlapání a nakládání zelí, pečení řepánků a mětýnek nebo malování svatých obrázků, své produkty představovala i bylinkářka, likérník či vinař.

Další plánované národopisné pořady v Kouřimi budou Svatomikulášská obchůzka 7. prosince a Zlatá adventní neděle 22. prosince. Nový rok začne Tříkrálovou koledou 5. 1. a Masopustem 23. února 2020.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj