70 let modelářství v Rakovníku

18. 10. 2019

V Muzeu v Novém Strašecí byla ve čtvrtek 17. října zahájena výstava 70 let modelářského klubu Rakovník. Podpořit několik generací modelářských nadšenců přijel i předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek: „Kroužky a kluby, kde se něco vyrábí, dokonce rukama, pomáhají podobně jako dílny ve škole rozvíjet naše tvůrčí schopnosti. Jsem rád, že právě dnes, kdy nám zoufale chybí řemeslníci i absolventi technických oborů, mohu ocenit nejen řadu desetiletí trvající činnost modelářského klubu, ale i jejich současnou činnost pro všechny generace.“ Modelářství je činnost, která vyžaduje k vytvoření létajícího nebo plovoucího modelu často řadu znalostí a dovedností z různých oborů včetně manuální zručnosti tvůrce. Je tedy ideálním prostředkem k technické výchově budoucích odborníků. I to chce výstava ukázat zejména mladší generaci.
Rakovnický modelářský klub má své počátky v březnu roku 1950. Tehdy byl několika nadšenci založen leteckomodelářský klub, který vyvíjel svou činnost v prostoru letiště i na speciální dráze pro upoutané modely na Ymce. Se svou aktuální „sedmdeskátkou“ patří mezi jeden z nejdéle nepřetržitě fungujících modelářských klubů u nás. Samotná výstava nabízí pohled nejen do historie klubu a jeho současných aktivit, ale ukazuje rovněž úspěchy klubu i jeho jednotlivých členů. Návštěvníci se mohou seznámit rovněž s fyzickými exponáty, modely, fotografiemi, videofilmy, tištěnými materiály i ukázkami technologií používaných při stavbě modelů. Exponáty jsou samozřejmě zaměřeny zejména na letadla, ale nechybí ani lodě, vrtulníky a figurky.
V průběhu výstavy se bude konat několik komentovaných prohlídek, které si  připravili samotní modeláři, a to v úterý 12. 11., ve čtvrtek 14. 11., v úterý 26. 11. a ve čtvrtek 28. 11. 2019.