Z Blaníku na Říp

13. 10. 2019

V bývalém refektáři Sázavského kláštera se v nedělní poledne uskutečnilo slavnostní otevření Poutní cesty Blaník - Říp. "Tato poutní cesta propojuje dva bájné a historicky důležité vrcholy v naší zemi, prochází i mnoha zajímavými místy, které spravují organizace Středočeského kraje. Má jistě svůj potenciál i v oblasti cestovního ruchu," ocenil na místě aktivity spolku Cesta Česka, který cestu společně s Klubem českých turistů připravil, předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Cesta je rozdělena do sedmi etap a měří necelých 190 kilometrů. Každá etapa má vlastní téma k zamyšlení. Trasa začíná v Louňovicích pod Blaníkem a mezi hlavní místa cesty patří hora Blaník, Český Šternberk, Sázava, Kouřim, Sadská, Stará Boleslav, Mělník a Říp.

Trasa vede většinou po značených cestách a je schůdná pro turisty. V každém z hlavních míst má být spolupracující informační centrum nebo jiný partner, kde bude možné zakoupit poutnickou mapu, deníček i další materiály. Do deníku si lidé mohou dávat i razítka z partnerských míst. Po trase je také 54 tabulek s QR kódy, které jsou klíčem k dalším informacím.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj