Talichův Beroun zahájen

9. 10. 2019

8. října byl v berounském Kulturním domě Plzeňka slavnostně zahájen další ročník Talichova Berouna. Zaplněná síň vyslechla díla G. F. Händela, P. A. Rofelda, A. Vivaldiho a dalších v podání Capella Regia.

Před vlastním koncertem proběhl pietní akt u hrobu V. Talicha na berounském hřbitově, kde vystoupil Smíšený pěvecký sbor Slavoš. Kytici za Středočeský kraj položil předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek: „Národní umělec Václav Talich patří mezi naše největší dirigenty a festival Talichův Beroun zase mezi klenoty našeho kraje, právem je zanesen do seznamu významných akcí.“

V samotném kulturním domě byla též prezentována výstava prací žáků ZUŠ  V. Talicha – plastiky a reliéfní kachle očarovaly i přítomného radního pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Roberta Bezděka.

Talichův Beroun však začal již 6. října koncertem Musica Bohemica v kostele sv. Jakuba. Pokračovat bude sérií koncertů, kde vystoupí i Tomáš Víšek, Hornický pěvecký sbor Kladno, Dagmar Pecková a Jihočeská filharmonie. Nechybí ani bohatý doprovodný program.

Myšlenka pořádat v Berouně hudební festival spojený s věhlasným dirigentem Václavem Talichem vznikla počátkem 80. let v místním Kruhu přátel hudby a byla uskutečněna v roce 1983. Mezinárodní hudební festival Talichův Beroun od tohoto roku probíhá každoročně od října do listopadu a stal se prestižní kulturně společenskou akcí překračující hranice města.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj