Knihovna roku

6. 10. 2019

3. října 2019 byla v Zrcadlové kapli Klementina předána ocenění vítězům pravidelné akce „Knihovna roku 2019“. Knihovnou roku 2019 v kategorii „základní knihovna“ se stala Místní knihovna Větrný Jeníkov z Vysočiny. Zvláštní ocenění získaly Obecní knihovna Lomnice z Karlovarského kraje a Místní knihovna ve Svijanech z Libereckého kraje. Hlavní cenu v kategorii „informační počin“ obdržela Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem, zvláštní ocenění obdržel doc. PhDr. Jaromír Kubíček, CSc. za publikaci Dějiny veřejných lidových knihoven v českých zemích. Ocenění „Městská knihovna roku 2019“, které uděluje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a Svaz měst a obcí ČR, získala Městská knihovna Písek z Jihočeského kraje. Udělovaly se i ceny v jednotlivých velikostních kategoriích měst – u kategorie nad 40 tisíc obyvatel zvítězila Městská knihovna Kladno ze Středočeského kraje. "Gratuluji, i když upřímně jsem tleskal všem oceněným! Na týden knihoven, který právě skončil, se vždy těším, jen jsem nestihl letos žádnou knižní burzu, ale i o tom to je…," poznamenal středočeský krajský zastupitel Zdeněk Štefek.