V Kladně se udělovalo ocenění Středočeský Kramerius

3. 10. 2019

Šest nejlepších neprofesionálních knihovnic ze Středočeského kraje obdrželo 2. října na slavnostním vyhlášení ve Středočeské vědecké knihovně ocenění Středočeský Kramerius. Knihovnice získaly diplom, květiny, věcné dary a samolepku s logem Středočeský Kramerius, kterou si budou moci vylepit ve své knihovně. Ceny předal za zřizovatele předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek:

"Podpora regionálních funkcí knihoven je v současnosti jediným funkčním systémem podpory v kultuře, který funguje od národního článku, přes kraje až po obecní knihovny. Tato koncepce přitom paradoxně stojí na dobrovolné či poloprofesionální práci knihovnic a knihovníků, kteří ze svých knihoven vytvořili skutečně nejen knihovní, ale i sociální, kulturní, společenské a vzdělávací centrum, často jedinečné ve své obci. Zaslouží si naše poděkování, zaslouží si naše ocenění i dlouhodobou podporu."

Ve Středočeském kraji je z více než 800 podporovaných knihoven více než sedm set veřejných knihoven, které působí v obcích a malých městech a lze je zařadit do kategorie neprofesionálních knihoven. Ty nejlepší z nich nejsou pouze tradičními půjčovnami knih, ale stávají se kulturními středisky rozvíjejícími komunitní život v obci. Právě na knihovnice a knihovníky z takových knihoven je zaměřena cena Středočeský Kramerius. Nominované navrhuje Středočeská vědecká knihovna v Kladně a městské knihovny v Benešově, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami - každá většinou jednoho za svůj region.

V letošním roce získali ocenění paní Martina Hrubešová z Úholiček, Iveta Zikmundová z Pátku, Eva Hašlarová z Dalešic, Marie Šprunglová z Chraštic a Ivana Šotkovská s Věrou Pilnou z Tehova.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj