Na Budeč přijel opět Václav

29. 9. 2019

V okolí národní kulturní památky, slovanského hradiště Budeč propukly opět svatováclavské slavnosti. Již 15. ročník slavností navštívil i předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek. "Obec Zákolany i naše Sládečkovo vlastivědné muzeum touto akcí každoročně poutavým způsobem připomínají naše národní kořeny. Že se jim to daří, o tom svědčí vždy hojná účast všech generací…," ocenil organizátory Štefek.

Vrcholem slavností je průvod sv. Václava, toho letos doprovázel i bratr Boleslav a Ludmila. Nechyběly ale ani turnaje, komentované prohlídky zbrojnice, dobové tance v podání Skupiny historického šermu Thorax nebo dětské vystoupení této skupiny Smolař.  Program zpestřila i pohádka o třech neposlušných kůzlátkách Divadla Pruhované panenky, taneční vystoupení souboru Čágo Bélo Zahrady Kladno nebo koncert varhanní duchovní hudby.

Po celý den probíhaly i různé aktivity pro děti a dospělé ve středověké střelnici a vojenském ležení, řemeslné dílny a komentované prohlídky rotundy sv. Petra a Pavla.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj