V Kralupech se vzpomínalo na Seiferta

22. 9. 2019

V Kralupech nad Vltavou proběhl od 20. do 21. září festival poezie a přednesu Seifertovy Kralupy. Slavnostního zahájení festivalu, který podpořil i Středočeský kraj, se zúčastnil i předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

"Rád se účastním akcí, kde mladé generace poezií a recitací rozvíjejí krásu našeho jazyka. Zde je navíc připomínán náš velikán, Jaroslav Seifert, který by jistě dnes jako celý svůj život nejen verši kritizoval mnohé, ale určitě by ocenil své pokračovatele," poznamenal Štefek.

Jaroslav Seifert za svou práci obdržel Nobelovu cenu za literaturu, titul národní umělec i Řád T.G.M.

V pátek v kulturním domě zazněla vystoupení vítězů dětské recitační soutěže a mnohým přihlížejícím se při verších Seiferta objevily v očích i slzy. Vítězové obdrželi i ceny od herců Evy Hruškové a Jana Přeučila.   Večer následoval koncert komorního orchestru Dvořákova kraje. Sobotní odpoledne začalo pietním zastavením u hrobu Seiferta, pokračovalo vyhlášením vítězů autorské literární soutěže v městském muzeu a končilo vyprávěním Josefa Somra a Barbory Munzarové na téma Příběhy ze starého zákona II.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj