Z konference o hornickém kulturním dědictví

17. 9. 2019

V Hornickém muzeu v Příbrami se pod záštitou ministra kultury a hejtmanky Středočeského kraje konala ve dnech 16.-17. září českoněmecká konference“ Výměna zkušeností v péči o hornické památky a možnosti spolupráce“.

Konferenci pozdravil mimo organizátorů, starosty Příbrami, zástupců státního podniku Diamo a hornických spolků i předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek: „V naší zemi celá staletí tepalo průmyslové srdce a tak zde máme spoustu technických památek, včetně těch hornických. Hornické památky, hornická historie, hornická kultura, jazyk, to vše tvoří součást našeho kulturního dědictví. Jsem rád, že i Středočeský kraj se o uchovávání, prezentaci a rozvoj hornických památek stará, zejména  přes své příspěvkové organizace. Bez obětavých lidských zdrojů by to šlo mnohem hůře, takže mi dovolte ve zdánlivě pevných a nezničitelných prostorách vyzdvihnout úsilí pracovních kolektivů institucí, kteří se o technické památky nejen v oblasti výzkumu a rozvoje, ale i v běžném provozu starají.“

V útulném prostředí šachty Husová se nejprve prezentovaly pobočky Hornického muzea Příbram, poté dostaly prostor hornická muzea v Harzu a muzejní sbírky. Další část byla věnována Hornickému skanzenu Mayrau ve Vinařicích, hornickému skanzenu Žacléř a dolu Bohumír. Následovala exkurze v prostorách příbramského muzea. Druhý den je věnován přednášce o konzervování, prezentaci hornického muzea Altenberg, Zinnwald i prohlídce muzejních sbírek zdejšího muzea. 

Konferenci, která navazuje na tzv. Berlínskou výzvu – Kulturní dědictví pro budoucnost Evropy spolupořádal Retour, o.p.s. a Bergwerkmuseum Clausthal-Zellerfeld.

Akce byla podpořena i Středočeským krajem a Česko-německým fondem budoucnosti.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj