K počátkům našeho státu

16. 9. 2019

V pátek 13. září byla ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy zahájena putovní výstava „Kněžna sv. Ludmila - Střední Čechy, kolébka národních patronů“.

Zaměřuje se nejen na kněžnu Ludmilu, ale i na další patrony našeho národa – Václava, Vojtěcha a Prokopa. Ludmila spolu se svým manželem Bořivojem položila základy trvalého přijetí křesťanství v Čechách, s jejím jménem jsou spojeny první dva kostely na Levém Hradci a v Praze. V této činnosti pokračoval i Spytihněv, který založil po roce 895 rotundu sv. Petra na Budči, kde se učil pozdější kníže Václav.

Výstava autorů Zdeňka Kuchyňky a Stanislava Boloňského vznikla ve spolupráci se spolkem Svatá Ludmila 1100 let. V roce 2021 totiž uplyne 1100 let od její mučednické smrti a tak spolek ve spolupráci s dalšími subjekty, včetně Středočeského kraje, připravuje celou řadu aktivit. Vernisáže prvního zastavení výstavy se zúčastnila celá řada významných hostů, od představitelů Poslanecké sněmovny, Senátu, přes zástupce kraje až po zástupce muzejních institucí.

„Když stojím na místech, kde se formovaly počátky českého státu, mám zvláštní mrazení a obdobný pocit mám i u akcí připomínajících tehdejší osobnosti.  Vždyť od té doby jsme stáli čelem mnohým výzvám, kdy nám hrozil i zánik. Ale přežili jsme. Snad poznávání našich kořenů přispěje i k tomu, že budeme mít budoucnost,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj