Tyxa i Sekora v Kladně

6. 9. 2019

Ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně byly ve čtvrtek 5. září zahájeny 2 zajímavé výstavy. První představuje malujícího lodníka Jaroslava Tyxu, druhá se zaměřuje na svět Ondřeje Sekory.

"Kladenský malíř Jaroslav Tyxa patří mezi významné insitní malíře nejen zdejšího regionu, hrdinové Ondřeje Sekory zase zdomácněli zase u několika generací, takže u těchto výstav vidím velký potenciál návštěv, edukativní přírodovědná část navíc láká i školy," poznamenal po vernisáži předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Jaroslav Tyxa (1912-1986) se narodil v Kročehlavech a prožil tam celý život. Vyučil se truhlářem a od roku 1943 pracoval jako lodník a kormidelník na lodích plujících do Hamburku. Pak byl zaměstnán v SONP Kladno a po odchodu do důchodu pracoval jako hlídač v Huti Koněv. Náměty pro své práce čerpal jak ze svých cest po Labi, tak z Kladna a okolí. Psal i deníky.

Výstava o hrdinech Ondřeje Sekory "Ondřej Sekora přírodovědcem" ukazuje nejen Ferdu Mravence, Čmeláka Aninku, ale i Uprchlíka na ptačím stromě.

Výstava představuje Ondřeje Sekoru nejen jako oblíbeného spisovatele a ilustrátora, ale také jako vzdělaného přírodovědce. Zooložka Mgr. Petra Zíková doplnila Sekorovy ilustrace informacemi o biologii zobrazených živočišných druhů, jejich fotografiemi a dokonce i několika živými exponáty. Návštěvníci si mohou ověřit, že Sekorovy kreslené postavy žijí stejně jako v přírodě. Výstavu doprovází i hrací a soutěžní část.

Výstava Jaroslava Tyxy bude v muzeu k vidění až do 3. listopadu, Sekora skončí o týden později.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj