Pohádky Zdeňka Trošky ve skanzenu v Přerově

25. 8. 2019

Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem se v sobotu 24. srpna zaplnilo nejen návštěvníky, ale i pohádkovými postavami. Proběhla zde tradiční letní akce „Skanzen v pohádkách Zdeňka Trošky“ pro celou rodinu za účasti pohádkových postav pod "klapkou" známého režiséra.

„Skanzen má pohádkovou atmosféru po celý rok, ale na pohádkové postavičky a na pana Trošku a jeho životní moudra se těším každý srpen,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Jak už bývá zvykem, Zdeněk Troška v zaplněné budově staré školy nezapomněl ani letos na 2 diktáty, které osobně diktoval malým i velkým žákům usazených v historických lavicích.

V bednárně byly k vidění kostýmy z pohádek pana režiséra půjčené z Barrandovských ateliérů.

Další kostýmy a masky bylo možné si půjčit ve fotokostymérně a udělat si v nich nádherné památeční fotografie.

Nechyběly ani soutěže pro děti, trhy, prezentace doprovodných řemesel s dílnami, kde svá umění předváděli i středočeští mistři tradičních řemesel. Ve spodní části skanzenu se hrálo i divadlo.

Muzeum v přírodě v Přerově nad Labem prezentuje prostřednictvím přenesených objektů lidové architektury kulturu středního Polabí. Patří k nejstarším regionálním muzeím v přírodě v Evropě. Jeho počátky sahají až do roku 1895, kdy bylo v upravené bývalé kovárně a rychtě, nazývané pak „staročeská chalupa“, zřízeno regionální národopisné muzeum, které se postupně rozšiřovalo. V současné době muzeum v přírodě tvoří na ploše dva hektary téměř čtyřicet objektů lidové architektury, a to devět chalup, včetně tzv. „staročeské chalupy“, sedm špýcharů, čtyři stodoly, kaplička a další drobná lidová architektura.

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj