Do Kolína opět dorazil Napoleon

11. 8. 2019

Na kolínském Kmochově ostrově se v sobotu 10. srpna usadili vojáci Napoleona Bonaparte. Po celý den tu totiž probíhaly za podpory města a Středočeského kraje historické slavnosti věnované 250. výročí narození císaře Napoleona. "Historické slavnosti na Kmochově ostrově v režii Pánů z Kolína se staly již tradicí, která se každý rok zaměřuje na jiné téma. A tak jsme zažili od prvních slavností v roce 2013 návštěvu třeba ruského cara Alexandra I. nebo Švejka," ocenil slavnosti předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který akci společně s radním kraje Martinem Hermanem a starostou KolínMichaelem Kašparem zahajoval.

Hlavní program slavností probíhal na 2 scénách. Na pódiu amfiteátru se střídala hudba, tanec, kejkle, divadlo, šerm, přišel i Napoleon s Marií Luisou a doprovodem.

Druhá scéna v prostoru u altánu ukazovala tábor francouzských a rakouských vojáků, historická děla, polního felčara, dobová zátiší a dekoraci pro památeční focení. Zároveň na ní probíhala krátká taneční a divadelní vystoupení, pantomima nebo pásmo pro děti.

V parku nechyběl ani sokolník, ukázky exotických hadů a dobový jarmark.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj