Na chvíli šťastní

11. 8. 2019

V rakovnickém renesančním domě U Samsona proběhla v pátek 9. srpna komentovaná prohlídka výstavy "Na chvíli šťastní - židovské příběhy jednoho století", po které následovala i vycházka na židovský hřbitov.

"Jedenáct vybraných příběhů zasazených v čase od poloviny 19. století po holokaust ukazuje poutavě život Židů na Rakovnicku. Příběhů bylo ale získáno tolik, že by si určitě zasloužily i knižní zpracování," podotkl předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava je volným pokračováním úspěšné výstavy Židovskou minulostí Rakovnicka z roku 2017, a je výsledkem spolupráce s Městskou knihovnou Rakovník a s regionálním publicistou Romanem Hartlem. Výstavu, která potrvá až do 27. září, doplňují židovské předměty ze sbírek Muzea T. G. M. 

Další doprovodné akce budou následovat v rámci zářijových Dnů evropského dědictví. V úterý 10. září je připravena komentovaná prohlídka výstavy pro školy, opět s Romanem Hartlem. Ve středu 11. září je vstup na výstavu volný a odpoledne prostory zaplní účastníci besedy se zahraničním zpravodajem ČT Jakubem Szántó. Ve čtvrtek 12. září přijede o zderazském židovském hřbitově přednášet judaistka a spoluautorka pořadu ČT Hádanky domů života Petra Vladařová. Programy završí v pátek 13. září vycházka za židovskou historií Rakovníka s Romanem Hartlem a  koncert klezmer hudby v podání dua Cricket & snail.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj