Obec Čistá oslavila 980 let

29. 7. 2019

O víkendu propukly v Čisté na Rakovnicku za podpory Středočeského kraje oslavy 980 let obce. Soustředily se zejména na Náměstí Václavském, ale i na třeba hřišti místní TJ Čistá, kde probíhaly fotbalové turnaje. Mezi sobotními účastníky nechyběl ani předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek,kterého obcí provedl další krajský, ale i místní zastupitel Zbyněk Coufal: “Máte být na co hrdi, nejen na bohatou historii a pestrý spolkový život, ale i na to, co jste dokázali v posledních letech. Chtěl bych Vám popřát, abyste si oslavy užili a aby Vaše obec i nadále vzkvétala.“

Čistá, která v roce 2013 získala ve Středočeském kraji titul Vesnice roku a aktivně zde působí 7 spolků, se může pyšnit skutečně zajímavou historií. Ta sahá až do roku 1039, kdy se zde usazují Poláci přivedení knížetem Břetislavem I. Ve 13. století získává osadu od krále Přemysla Otakara I. Zdislav z rodu Držislavicům a z této doby pochází i první písemná zmínka o Čisté a vznikajících okolních usedlostech – Zdeslavi a Křekovicích.

Oslavy rozproudily koncerty kapel Děvčice, Basketles a Šlapeton nebo Úhlavanky, v sobotu vrcholila Anenská pouť a pouťový jarmark.  Na náměstí probíhala i Čistecká Superstar – soutěžní vystoupení dětí ZŠ a MŠ. V oficiální části bylo uděleno čestné občanství in memoriam závodnici Elišce Junkové, kterou uvedl příjezd historického automobilu Bugatti. Při této příležitosti byla slavnostně také otevřena nová expozice Muzea Čistecka.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj