Na vodníka do Mělníka

25. 7. 2019

Až do začátku listopadu se návštěvníci Mělníka mohou seznámit s pohádkovou výstavou „Brekeke! Aneb v Mělníku není konec vodníků.“

Vodnická expozice Regionálního muzea Mělník představuje nejznámější pohádkovou postavu v její přívětivé formě, k vidění jsou zde vodníci historičtí i současní, které pro výstavu vytvořili žáci ZUŠ Mšeno.

„Výstava je jedním z příkladů každoročních letních tematických balíčků muzea, je doplněná jak doprovodným programem a herním koutkem, tak soutěžemi. Oceňuji i to, že se na realizaci podílejí mimo muzeí i školy a sběratelé,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Děti mohou skutečně v herním koutku pořádně vyvádět - třeba posílat dušičky potrubní vodnickou poštou, pohrát si s kaprem Pepou, lovit ryby nebo poznávat vodní živočichy. Pro mnohé je lákadlem i akvárium s živými rybkami. V rámci doprovodného programu  přichází i mělnický vodník Brčoun Vrbička a ožívá kouzelná muzejní dílnička.

Do 29. září probíhá také dobrodružná pátrací soutěž "Kapříci vodníka Šploucha". Úkolem je najít sedm zlatých kapříků a zodpovědět hastrmanovy otázky. Kdo zlatého kapříka uvidí, chytne se za nos a řekne „brekeke“, nadobro ho opustí všechna smůla. Návštěvníci mohou zaslat také své vlastní vodnické snímky do soutěže "Miss vodník 2019" na muzejním facebooku.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj