Na MERKUR do Brandýsa

19. 7. 2019

Od 18. července mohou lidé v Brandýse nad Labem v Oblastním muzeu Praha-východ na Masarykově náměstí navštívit výstavu věnovanou stavebnici Merkur. K vidění jsou nejen informační panely o historii značky, firmy a o plejádě stavebnic, ale i smontovaná díla od sběratele Jiřího Mládka. Auta, stroje, mosty, železnice, budovy, dokonce i nástroj, pomocí kterého Otto Wichterle vyrobil první kontaktní čočky nebo plotter Alfigraf.

„Výstava nejenže připomíná stále živou historii naší světově populární a unikátní stavebnice, na které mnozí z nás vyrostli, ale svými představovanými výtvory přispívá i k zvýšení zájmu o vlastní konstrukční práce, o technické obory,  a to nejen u starších, ale i u mladších návštěvníků,“ poznamenal po vernisáži předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Jiří Mládek se svému koníčku, dětským kovovým stavebnicím, věnuje od roku 1980 a patří mezi pět největších sběratelů těchto stavebnic na světě. Spolupracuje s řadou muzeí a připravoval i podklady pro napsání knihy o těchto stavebnicích. Ve svém domku staví dle vizí Julese Verna model „Ocelového města“, který je aktuálně umístěn v muzeu „Merkuru“ v Polici nad Metují a je neustále doplňován.

Počátky výroby stavebnice jsou datovány k roku 1920, kdy pan Jaroslav Vancl založil firmu Inventor. Od roku 1925 jsou kovové části stavebnice spojovány šroubky a matičkami velikosti M 3,5, čímž se stavebnice přiblížila reálnému konstruování a umožnila tak větší tvořivou práci a pestřejší hry.

Od té doby probíhá výroba stavebnic nepřetržitě, tedy „s výjimkou dvou krátkých období – v průběhu nacistické okupace a v devadesátých letech při vytunelování firmy,“ jak doplnil Jiří Mládek.  Tehdy byl na firmu KOMEB, která broumovský podnik získala v privatizaci, vyhlášen dokonce první konkurz v republice a reálně hrozil konec Merkuru. Aktivitami Jaromíra Kříže a jeho firmy Merkurtoys s.r.o. se ale podařilo během 3 let firmu zachránit a výrobu plně obnovit.

Výstava potrvá do 20. října.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj