Dny lidové architektury letos začaly v Karlovarském kraji

13. 7. 2019

V doubravském skanzenu v Lipové byl v sobotu 13. července zahájen již 7. ročník Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska. Pořadatelství "Dnů" se letos ujal Karlovarský kraj, který na akci reprezentovala i náměstkyně pro oblast kultury a památkové péče Daniela Seifertová. Nechyběl ani předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch ze Středočeského kraje Zdeněk Štefek, který zájemce pozval i na středočeskou část: "V našem kraji se do dnů lidové architektury zapojujeme již několikátým rokem, letos se uskuteční ve dnech 21. - 28. července a jejich centrem bude tentokrát obec Lhotka u Mělníka  a její soubor  skalních obydlí."

Hlavním centrem slavnostního zahájení se stal Rustlerův statek, unikátně dochovaný chebský hrázděný dvorec datovaný do roku 1751.

Součástí akce byl křest publikace Lidové stavby Karlovarského kraje, komentované prohlídky lidových staveb, přednášky, besedy a ukázky lidové kultury i tradičních řemesel. Obec Doubrava se stala také výchozím místem autokarových tras celostátní akce Putování  za stavbami chebské roubené lidové architektury.

Tradice Dnů lidové architektury byla zahájena v roce 2013 u příležitosti 200. výročí narození Jakuba Bursy, proslulého zednického mistra a lidového umělce působícího v okolí Volyně a Vlachova Březí na Prachaticku, kde také v roce 2013 proběhly hlavní vzpomínkové akce spojené s putováním po jím vytvořených stavbách. Příznivé ohlasy a podobné aktivity po celé naší zemi vyústily v rozhodnutí organizátorů ze společnosti FOIBOS a Národního památkového ústavu pořádat Dny lidové architektury každoročně a vždy právě v období kolem 21. července, tedy v termínu spojeném s datem narození tohoto významného tvůrce.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj