Kutnohorské stříbření

25. 6. 2019

V Kutné Hoře proběhlo 22. a 23. června Kutnohorské stříbření. XXVIII. ročník akce připomíná slávu královského horního města a je jednou z největších historických slavností Středočeského kraje.  Slavnost je v seznamu významných akcí, které Středočeský kraj i finančně podporuje.

„Ani letos jsem nemohl chybět, velkolepý scénář slavnosti navrací Kutnou Horu i účastníky slavnosti až na začátek 15. století. Pestré barvy gotiky, množství historických kostýmů i zajímavý dobový program jsou vždy nezapomenutelným zážitkem,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Na dva dny ožívá celé město i královské sídlo v mincovně ve Vlašském dvoře fiktivním příběhem příjezdu a vzácné přítomnosti českého a římského krále Václava IV. s jeho dvorem. V malebných kutnohorských uličkách pochoduje král se svou družinou, na kolbišti zuří rytířské souboje, gotická hudba vyzývá k lidovému tanci, před chrámem sv. Barbory probíhají divadelní představení, hry, slavnostní program, královský soud nebo ohňostroj.

Návštěvníci se mohou do akce zapojit i vlastními či vypůjčenými historickými kostýmy a autentičnost doby si přiblížit i použitím dobového slovníku.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj