Ota Pavel v kladenské knihovně

20. 6. 2019

V kladenské Středočeské vědecké knihovně byla ve středu 19. června slavnostně zahájena výstava o životě a díle spisovatele, novináře a sportovního redaktora Oty Pavla, který prožil své dětství v Buštěhradě na Kladensku.

„Otu Pavla jsem hltal již jako malý a jeho styl psaní mě okouzlil. K popularizaci jeho díla jistě přispěly i natočené filmy, které patří do zlatého fondu naší kinematografie,“ popsal svůj vztah k spisovateli předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava „Ota Pavel – známý i neznámý“ obsahuje i knihy Oty Pavla z fondů Středočeské vědecké knihovny a je doplněna fotografiemi, materiály a předměty ze sbírek Buštěhradského muzea Oty Pavla. Součástí výstavy jsou ale i vítězné práce ze soutěže na téma Ota Pavel pro výtvarníky od 6 do 26 let s podtématy Portrét Oty Pavla, Ilustrace k jeho knize či povídce, Vnitřní svět Oty Pavla - sport, ryby, voda a Buštěhrad a Ota Pavel.  Předání ocenění vítězům soutěže bylo zároveň i dalším bodem středečního podvečera, stejně jako projekce 4 filmů FAMU na téma Ota.

Výstava, která vznikla ve spolupráci se spolkem Buštěhrad sobě, byla vytvořena v rámci projektu „Židovští autoři Středočeského kraje“ a potrvá v knihovně až do 10. září. Protože je ale koncipována jako putovní, jistě se s ní setkáme i později.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj