Na Lázku se představili kandidáti - HaNo

9. 8. 2016

Již 26. ročník tradičního setkání levicově smýšlejících lidí se uskutečnil v sobotu na Lázku v Pardubickém kraji. Představili se zde kandidáti KSČM pro krajské a senátní volby. Hlavní projev přednesl místopředseda ÚV KSČM Josef Skála.

»Setkáváme se na místě, po němž vede pupeční šňůra od nejtragičtějších etap našeho národního života, kdy se lámaly charaktery, kdy jedni kolaborovali a byli zbabělí a druzí byli hrdinové s kuráží,« uvedl ve svém vystoupení Skála s tím, že komunisté jsou dědicové těch druhých. Podle jeho slov se dějiny nikdy přes kopírák neopakují, ale klíčové hrozby a rizika, které již Evropou prošly, jakoby se tady začaly kupit znova. »Čím méně dnes kapitalismus zvládá to, co ještě včera uměl, tím více se mezi lidmi hromadí frustrace a hněv. Začal již velký boj o to, kdo se stane mluvčím tohoto oprávněného hněvu,« zdůraznil Skála a dodal, že nesmíme připustit, aby to byli ti, kterým se to povedlo ve 30. letech, kdy zavedli nakonec svět do války.

»Nesmíme připustit, aby ti, kteří dnes znovu mají zálusk na nesmírné přírodní bohatství na východ od nás, začali opakovat politiku, která tu již jednou byla,« varoval Skála s tím, že je velmi špatné znamení, kolik zbraní a vojsk se v poslední době nakupilo u hranic s Ruskem. »Víte, my komunisté nejsme placený disent, jsme vlastenci, kteří hájí svůj národní zájem. Víme, proč není dobře, aby bylo Rusko obkličováno a aby i nás někdo hnal do střetu s jadernou velmocí,« řekl Skála. Varoval, že se nesmí stát, aby se občané ČR stali živými štíty západní politiky, ze které naše země nikdy nic neměla, ani mít nebude.

Referendum o členství v NATO

»Musíme tvrdě žádat, aby na našem území nebyla umístěna, ani dočasně, žádná cizí vojska a aby na hranici s Ruskem nebyl vyslán ani jeden český voják,« uvedl dále Skála a dodal, že je třeba žádat, aby se o členství v NATO, které je stále větším bezpečnostním rizikem, hlasovalo ve všelidovém referendu. »Petice s touto žádostí brzy přijde elektronickou poštou do všech krajských a okresních výborů strany a spřátelených organizací,« dodal Skála.

»Nezbude nám, než nastavovat dnešní politické praxi zrcadlo tím, co je možné až za horizontem kapitalismu, což není ani relativismus, ani žádná výzva k tomu, abychom nahrávali na smeč těm, kteří straší levicovým extremismem,« vysvětlil Skála. Dodal, že komunisté jsou racionální a kultivovaná opozice, ale také radikální a systémová. »Slíbili jsme si to na devátém sjezdu KSČM, musíme se do toho pustit, jinak nám ujede vlak a mluvčím kritických nálad ve společnosti se stane někdo jiný,« zakončil Skála a vyzval k maximálnímu úsilí před blížícími se říjnovými volbami.

Komunisté bez afér a korupce

Lídr krajské kandidátky KSČM v Pardubickém kraji Jan Foldyna uvedl, že komunisté v kraji dokázali, že dovedou spravovat věci veřejné, aniž by se zapletli do afér a korupce. »Věřím tomu, že jako po minulých volbách, kde jsme se v devíti krajích dostali do koalice a kraje řídili (navíc v Ústeckém kraji máme dokonce hejtmana), tak i letošní volby budou podobně úspěšné. Třeba se to podaří i v Pardubickém kraji,« řekl Foldyna. Představil také kandidáta KSČM do Senátu ve volebním obvodu č. 43 – Ústí nad Orlicí Antonína Vyšohlída, který zdůraznil, že volby jsou vždy účtem, který voliči politikům vystavují. »Snažím se dělat vše pro lidi a proto, aby se nám všem dobře žilo. Dnes, kdy je Evropa rozpolcená, je pro nás důležité, cítit se bezpečně a v klidu,« uvedl Vyšohlíd. Dodal, že právě to chce svou politikou prosazovat. »Přijďte proto k volbám a volte komunisty, jen tímto způsobem je možno po volbách prosadit dobro pro všechny,« vyzval Vyšohlíd.

Europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM) hovořil o migrační krizi. Uvedl, že je třeba se postarat o uprchlíky, ale jen o ty, kteří o to stojí. »Ať přijde uprchlík, který uznává naše hodnoty. Není možné, aby sem přišli lidé, kteří nám začnou diktovat, jak my zde máme žít, jaké hodnoty máme vyznávat,« zdůraznil Kohlíček.

Na pódiu dále hovořila například kandidátka KSČM do Senátu ve volebním obvodu č. 52 – Jihlava Helena Vrzalová, komunistická poslankyně Květa Matušovská, mladý člen KSČM Martin Drhlík, nebo komunista ze Slovenska Milan Glovňa, který přečetl zdravici z Popradu. Setkání moderovala Ludmila Kružíková, o zpestření se postarala dechová hudba Malohanačka.

Politici nejsou gentlemani

Hovořilo se nejenom na pódiu, ale také v diskusním stanu, kde publikum naslouchalo například předsedkyni Levicového klubu žen Květě Šlahůnkové (KSČM). »Pracujeme na tom, aby ženy v parlamentu, v krajích i obcích byly vidět, abychom nahradily některé muže, protože mužská politika je poněkud drsná,« řekla mimo jiné Šlahůnková. Vrzalová ji podpořila, když uvedla, že je nutné, aby si ženy v politice stály za svým. »Politici prostě nejsou takoví gentlemani, oni nám všechno neodkývou,« dodala Vrzalová.

Setkání se zúčastnil i kandidát KSČM do Senátu ve volebním obvodu č. 58 – Brno-město Oldřich Duchoň, který přítomné pozval prvního zářijového dne do Brna, kde představí na mítinku netradiční formou svou senátní kampaň.

(rad)

Autor: 
HaNo