Poděbrady mezi světovými válkami

9. 6. 2019

Poděbradská lázeňská kolonáda se v sobotu 8. června ocitla s malými přesahy v době mezi světovými válkami 1919-1939. Skupina historického šermu Páni z Kolína a Městské kulturní centrum zorganizovali historickou akci, která připomněla nejen řadu významných i smutných výročí, ale i atmosféru doby.

„Rozsah aktivit Pánů z Kolína je obrovský, od rekonstrukcí historických bitev, dobových trhů, šermířských, divadelních, hudebních scén po lektorská představení, od gotiky po polovinu 20. století. Řada jejich akcí se stala již plnohodnotnou a tradiční součástí kulturního života v našem kraji,“ ocenil Pány z Kolína po návštěvě Poděbrad předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Meziválečnou atmosféru přiblížil dobrý voják Švejk a kapela Šraml, skupina Třehusk s písněmi Karla Hašlera, polní pošta a vojenský lazaret s felčarem, vojáci Františka Josefa I., flašinetář, historický velocipéd a kola z doby protektorátu, historické tance a dobová hudba, střelnice z časů konce monarchie, českoslovenští legionáři, doboví hasiči, loutkové divadlo i salónní fotoateliér. Nechyběla ani naučná stezka o druhé republice a protektorátu, vojenský tábor wehrmachtu i vojáci Rudé armády, výstavka zbraní, uniforem, vojenské techniky a výstroje z let 1939 – 1945. 

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj