Balabán má v Sedlčanech pamětní desku

5. 6. 2019

4. června byla na základní škole v Sedlčanech odhalena pamětní deska Josefu Balabánovi. Důstojník československé armády, legionář, jeden z vůdčích osobností odbojové organizace Obrana národa, který společně s Václavem Morávkem a Josefem Mašínem tvořil zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, chodil totiž právě do zdejší sedlčanské školy na Komenského náměstí.

Pamětní deska byla odhalena při příležitosti jeho 125. výročí narození. Za Středočeský kraj se aktu účastnil radní pro oblast zdravotnictví a bezpečnosti Robert Bezděk a předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Tři králové se pod Balabánovým velením podíleli na zpravodajské i na diverzní činnosti, realizovali i dva bombové atentáty přímo v Berlíně. Nacisté Balabána zatkli 22. dubna 1941, mučili a po vyhlášení stanného práva 3. října 1941 zastřelili. Balabán byl roce 1946 in memoriam povýšen do hodnosti plukovníka, v roce 1947 do hodnosti brigádního generála a v květnu 2005 do hodnosti generálmajora.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj