V doprovodu Karla IV.

2. 6. 2019

1.a 2. června proběhl pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové již 13. ročník Královského průvodu Karla IV. s korunovačními klenoty na Karlštejn.

Již tradiční průvod volně navazuje na historickou tradici poutě, spojené s vystavováním císařských korunovačních klenotů v Praze na Dobytčím trhu. Je každoročně příležitostí nejen pro domácí a zahraniční skupiny historického šermu, historického umění, ale i příležitostí zajímavého zážitku pro návštěvníky.

"Pochod na Karlštejn je zařazen v seznamu významných akcí podporovaných Středočeským krajem, tato historická slavnost má i velký potenciál v oblasti cestovního ruchu a to nejen pro obyvatele v okolí Berounky. Jsem rád, že i letos jsem se mohl setkat s mnohými stálými a pro akci stále nadšenými účinkujícími," podotkl předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Letošní ročník Královského průvodu pořádá po šesté město Dobřichovice ve spolupráci s agenturou  Alotrium a Dobřichovickou divadelní společností za finanční  podpory Středočeského kraje, svazku obcí Region Dolní Berounka, Městských částí Radotín a Zbraslav, a hradu Karlštejn.

Karel Čtvrtý z Boží milosti císař Římský, vždy vznešený a Český král, se svou chotí královnou Alžbětou Pomořanskou, s rytíři, jezdci a dalšími příslušníky dvora, vyjel  v sobotu dne 1. června z Radotína, pokračoval přes Černošice, Mokropsy do Dobřichovic, kde přenocoval. V neděli 2. června se Královský průvod vydal přes Lety, Řevnice, Zadní a Hlásnou Třebaň na Karlštejn, kde v Kapli sv. Kříže společně s poselstvem vévody Štěpána II. (jehož výprava dorazila z Králova Dvora) slavnostně uložil korunovační klenoty.