Skanzen ve Vysokém Chlumci obsadili vojáci

2. 6. 2019

Skanzen ve Vysokém Chlumci se 1. června zaplnil vojáky, markytánkou, pradlenou, sedláky a řemeslníky. Celodenní program "Vojáci na vsi" připomněl počátky panování Marie Terezie v polovině 18. století. Doba byla poznamenána vojenskými konflikty, které zasáhly i obyvatelstvo. Krajinou táhly spřátelené i cizí armády. A právě atmosféru vesnice, ve které se dočasně usadila vojenská jednotka, přiblížily návštěvníkům zhruba tři desítky účinkujících.

"Na vojáky na vsi jsem se přijel podívat poprvé, ale letošní, již třetí ročník se určitě vydařil, přilákal neuvěřitelné množství návštěvníků. Vhodně i doplňuje další národopisné akce, jako dny řemesel, velikonoční svátky nebo masopust," pochválil tým pracovníků Hornického muzea předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.    

Ve vojenském táboře uprostřed skanzenu probíhaly ukázky výcviku a střelby z historických palných zbraní. V okolních chalupách předváděli své umění řemeslníci, jejichž činnost často s pobytem armády souvisela - kováři, sedláři, krejčí a knoflíkáři. K vidění bylo i rozdělávání ohně křesáním, vyčesávání vlněného rouna, praní prádla, dobové karetní hry, lidové hračky a k ochutnání perníčky nebo placky.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj