Na stovkách míst se prezentovaly základní umělecké školy

2. 6. 2019

Od 31. května do 1. července proběhl po celé republice již 3. ročník celostátního happeningu základních uměleckých škol ve veřejném prostoru ZUŠ Open.

"Unikátní systém základních uměleckých škol v naší zemi poskytuje prostor pro talentované i pilné děti a mládež a prezentace jejich umu přes akce typu ZUŠ Open je výborný nápad,"  poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který atmosféru akce poznal v Mníšku pod Brdy. "ZUŠky jsou zároveň typickým případem, kdy úzce spolupracuje školství a kultura," dodal.

ZUŠ Open spočívá v programu pro širokou veřejnost napříč hudebními obory i žánry po celé České republice zdarma. Zahrnuje hudbu, tanec, divadlo, výstavy v podání malých umělců, často i s podporou aktivních umělců a kulturních institucí. Akce zároveň slouží jako prostor pro setkání žáků, pedagogů, rodičů a všech, kteří mají zájem o umění a kultivaci nejmladších generací.

Cílem ZUŠ Open je zviditelnění systému ZUŠ jako moderního způsobu vzdělávání, zároveň zviditelnění práce a úspěchů škol na celostátní i regionální úrovni.

Více než čtvrt milionu žáků v skoro 500 ZUŠ se rozhodně má čím chlubit!

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj