V Památníku národního útlaku a odboje měl premiéru dokument Transfer 3

30. 5. 2019

V Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech se ve středu 29. května premiérově promítal dokument Transfer 3, který připomíná nejen snímání otisku z Porchester Gate, který nakonec skončil právě v Panenských Břežanech, ale i události kolem atentátu na Heydricha, antifašistický odboj i mnohé zrůdnosti nacismu.

Slavnostního okamžiku se společně s významnými hosty včetně pamětníků zúčastnili za Středočeský kraj hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, radní Robert Bezděk a Karel Horčička a Zdeněk Štefek, předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch.

Kopie londýnské zdi domu v ulici Bayswater Road, kde se v letech 1940-1945 nacházely kanceláře československé vojenské zpravodajské služby a kde vznikly slavné fotografie Josefa Gabčíka, Jana Kubiše a dalších výsadkářů, byla ve vstupní hale Památníku nainstalována v prosinci 2018.

Památník je umístěn v tzv. horním zámku v Panenských Břežanech, který se nachází od roku 2012 ve správě Oblastního muzea Praha-východ. Krátce po vzniku Protektorátu Čechy a Morava byl  společně s dolním zámkem zabrán německou okupační správou. Horní zámek se stal sídlem státního tajemníka Karla Hermanna Franka a v dolním zámku bydlel říšský protektor Konstantin von Neurath, záhy vystřídaný zastupujícím říšským protektorem Reinhardem Heydrichem. Středočeský kraj zdevastovaný zámek v letech 2012 – 2016 zrekonstruoval a využil pro uchování naší historické paměti - expozice „Zločin a trest“ seznamuje prostřednictvím audiovizuálních technologií návštěvníky s jedním z nejhrůznějších období českých dějin. Během prohlídky se ponoří do událostí vedoucích k rozpadu první Československé republiky, spatří unikátní repliku „pankrácké gilotiny“, projdou vlakem symbolizujícím obludné transporty židovského obyvatelstva do koncentračních táborů, budou svědkem zločinů vysokých představitelů Protektorátu Čechy a Morava Reinharda Heydricha či Karla Hermanna Franka a nakonec zasednou v soudní síni, v níž bylo rozhodnuto o trestu nad válečnými zločinci a kolaboranty s německou okupační mocí.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj