Kopie Možnost právní pomoci občanům vítáme

29. 5. 2019

Na Středočeském kraji začal fungovat od května "ombudsman", který má pomoci občanům Středočeského kraje řešit stížnosti a problémy, na které v právní džungli a v nejisté době nebudou mít vlastní síly. Jako komunisté vnímáme potřebu systémového řešení právní pomoci občanům dlouhodobě.

Situace gradovala minulý rok, kdy krajské zastupitelstvo poskytlo finance na právní pomoc obětem H-systému sdružených v SBD Svatopluk. Na obdobnou pomoc poškozeným klientům OKD na Kladně, kterou jsme navrhovali, však se již podpora nenašla.

Také tisíce dalších spoluobčanů zůstávají bez pomoci, jsou pouhými oběťmi nejen řady privatizačních kauz a zlodějin, ale i různých šmejdů či pouhých složitých úředních postupů nebo špatných rozhodnutí.

Aktuálně jsou bez větší podpory třeba nájemníci bytů v Milovicích, které chce vlastník (město Čelákovice) prodat, což by mohlo přinést sociální otřesy v regionu....

Zřízení "ombudsmana" na rozdíl od kritizující opozice, která zřejmě zastupuje ty, co mají rodinné právníky, rozhodně podporujeme. Respektujeme výsledek výběrového řízení a budeme "ombudsmana" posuzovat dle výsledku jeho práce. Že jí bude dost, o tom nepochybujeme. Že řada podnětů bude mimo kompetenci kraje, vnímáme také, ale "ombudsman" by měl minimálně poradit, na koho se obrátit a spolupracovat i s oficiálním úřadem ombudsmana a dalšími orgány a institucemi.   

Autor: 
Klub zastupitelů KSČM ve Středočeském kraji