Acháty a křemeny v Berouně

23. 5. 2019

V Muzeu Českého krasu v Berouně je k vidění nová výstava „Acháty a křemeny – krása skrytá v kamenech“.

„Výstava představuje jak vznik achátů, tak způsoby jejich hledání a opracování. Nechybí samozřejmě ani vlastní exponáty, z nichž z řady z nich jsou již i umělecká díla,“ představil výstavu po své návštěvě předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Acháty se rodí v nitru bouřících sopek. Nacházejí se i v okolí Hořovic na Berounsku, kde se vyskytují v dutinách již dávno ztuhlé lávy.

Výstava v první části ukazuje pomocí velkoformátových fotografií, videoprojekce a modelu sopky vznik achátů i jejich další osud, v terénu se totiž nasbírají jen surové a zdánlivě ošklivé kameny - jejich skutečná krása vynikne až jejich rozříznutím, vyleštěním a vyčištěním.

V druhé části se zaměřuje přímo na ty nejlepší kousky polodrahokamů – achátů a železitých křemenů (tzv. „železáků“) z posledních desetiletí, které se podařilo shromáždit.

Na dotykové obrazovce je možné hledat jednotlivá naleziště v mapách i na fotografiích. Výstavu doplňuje i vlastní prodej polodrahokamů a publikace Acháty Barrandienu a další leštitelné materiály.

Výstava potrvá do konce září 2019.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj