Na Slivici se vzpomínalo i bojovalo

11. 5. 2019

11. května proběhl u Památníku Vítězství na Slivici pietní akt, který připomněl poslední velkou bitvu druhé světové války v Evropě. Za Středočeský kraj uctili památku obětí radní Robert Bezděk, Karel Horčička a předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek: „I letos musím ocenit bohatý program, který poutavou formou přibližuje historické události všem generacím. A musím opět poděkovat organizátorům a jmenovitě zejména řediteli Hornického muzea v Příbrami panu Velflovi.“

U památníku proběhla také prezentace historické i soudobé vojenské techniky, vrcholem akce byla ukázka bojů na Příbramsku v květnu 1945. V bojích byly k vidění i zajímavé kousky historické techniky, na straně hitlerovského Německa například samohybné dělo SdKfz 11, obrněná vozidla SdKfz 247 a 221, terénní vozidla KdF či motocykly BMW a DKW. Na straně vítězů tank T34/85, obrněná vozidla BA-64, terénní automobily, řada vojenských motocyklů K-750, M-72, BMW, R-71, u americké armády nákladní vozy GMC, Dodge a samozřejmě Jeepy.

Svou činnost představil také 13. dělostřelecký pluk Jince, Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje i Policie ČR, na akci se podílela i Armáda ČR, obec Milín, město Příbram, Hornické muzeum Příbram, kluby vojenské historie a Český svaz bojovníků za svobodu.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj