Rakovník zahájil turistickou sezónu

9. 5. 2019

Vysoká brána - tradiční akce, kterou se v Rakovníku otevírá turistická sezóna, přilákala i letos hodně návštěvníků. Neodolal ani předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Slavnost začala 7. 5. 2019 večerním historickým průvodem zakončeným šermířským kláním s ohňovými efekty skupiny scénického šermu Burdýři. Další den městem prošel historický průvod a otevřela se Vysoká brána, nad kterou se nacházelo středověké ležení Klubu středověké vojenské historie Maligarde a Komendy Rakonitz. Ve Vysoké ulici probíhala šermířská, hudební, taneční, kejklířská a divadelní vystoupení, lidé navštěvovali také početné historické stánky s jarmarečním zbožím, jídlem a pitím.

Jarmark probíhal také u Pražské brány, kde bylo možné si i zastřílet s rakovnickými ostrostřelci. Tam nechyběl ani historický kolotoč, ukázky výcviku dravců skupiny Falconia, program doplňovali v mansardě muzea jazzový kytarista Libor Šmoldas nebo výstava Žena a její svět v době 1. republiky.

Akce byla podpořena městem Rakovník a Středočeským krajem. K lákavému programu se přidalo i pěkné počasí.