Berounské náměstí zaplnily proslavené hrnčířské trhy

5. 5. 2019

O víkendu se v Berouně konaly již XVII. Hrnčířské a řemeslné trhy. Dvoudenní přehlídka umění hrnčířů a řemeslníků obohacená o dobré jídlo, pití a hudební vystoupení se stala opět cílem tisíců zájemců. „K trhům se pravidelně připojuje vlastním programem naše Muzeum Českého krasu a protože letošní ročník je ve znamení řemesel, místo obvyklého tržiště se stánky s malou uličkou se nádvoří muzea proměnilo poprvé v určitou laboratoř lidského umu - návštěvníci zkoušeli být tesařem, přadlenou, písařem, dráteníkem, voskařkou, sýrařkou, kameníkem, hrnčířem, perníkářkou, kovářem. Nechyběl ani program s geologem, v rámci kterého šlo ulovit i vlastní zkamenělinu,“ představil program muzea předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Berounští hrnčíři patřili k uznávaným řemeslníkům již ve středověku, do povědomí se zapsali tzv. berounskou, červeně zbarvenou keramikou, zdobenou bílými přírodními motivy. Používala se třeba korunovaci krále Matyáše v roce 1611 nebo na dvoře císaře Rudolfa II. či Viléma z Rožmberka.

Na trzích lze nalézt nejen repliky zmíněné berounské keramiky, ale širokou nabídku keramiky různých technik od hrnčířů z celé republiky i zahraničí.  Řada stánků nabízela i výrobky ze skla, z kovu, umělecky kované předměty v kombinaci se dřevem, keramikou a sklem, cínové výrobky, další výrobky ze dřeva, z textilu a kůže. Oblíbené místo zaujímají i tradiční košíkáři nebo výrobci z papíru a knihaři. Nechyběly ani ochutnávky piv nebo vína,  přírodní kosmetika nebo včelí produkty.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj