V Berouně se připomíná historie cyklistiky

18. 4. 2019

Do 5. května probíhá v Muzeu Českého krasu v Berouně výstava Dobrodružství cyklistiky.

Netradiční sportovní výstava představuje ranou éru české cyklistiky – období, kdy se jezdilo na vysokých kolech. Mimo vysokých kol, z nichž některé byly vyrobeny doma, jsou k vidění i různé dobové cyklistické lampy, průkazy, množství fotografií a drobných předmětů spjatých s cyklistickou tématikou.

Smyslem výstavy je představit jak dějiny cyklistiky v Čechách, tak také na Berounsku, resp. v oblasti mezi Prahou a Plzní, kde se tento ve své době moderní sport začal prosazovat patrně velmi brzy.

„Dozvíte se i o našich slavných osobnostech spojených s cyklistikou, třeba o Janovi Kohoutovi ze Smíchova, klubech velocipedistů, uvidíte i drezínu nebo kostitřas. A dozvíte se, který slavný básník byl proti tomu, aby ženy na kole jezdily...“ láká na výstavu předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

V rámci doprovodného programu je možné si zašlapat na rotopedu a přispět tak ke štafetové jízdě z Berouna do (Moravského) Berouna. Trasu sleduje speciálně naprogramovaná aplikace, každý účastník obdrží diplom s potvrzením ujetých kilometrů.