V Jílovém se zaměřili i na archeologické dědictví Sýrie

7. 4. 2019

Za účasti zástupců velvyslanectví Syrské arabské republiky, Středočeského kraje i Národního muzea se v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy uskutečnila v sobotu 6. dubna vernisáž výstavy „Archeologické dědictví Sýrie“.

„Sýrie je nazývána kolébkou civilizace a má na svém území obrovské množství unikátních kulturních památek. Válečný konflikt posledních let ale znamenal i zničení a poškození řady z nich, dokonce i vraždění významných badatelů. Ostatně o několika případech jsme slyšeli i z našeho zpravodajství. Řadu památek nezničila jen sama válka, ale i související černý obchod s kulturními předměty a nelegální vykopávky. Můžeme být hrdi na to, že i naše Národní muzeum pomáhá Sýrii naše společné historické dědictví zachraňovat,“ řekl předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava ve spolupráci s Národním muzeem představuje archeologické nálezy v době krize v letech 2011 – 2015. Panely informují o stavu poškozených památek v místech a oblastech, jako je Palmýra, Bosra, Homsu, Damašek, Rakka Hasaky, Dajr Az-Zaur.

K vidění jsou i některé předměty z oblasti, které má Národní muzeum ve svých sbírkách.

Tématu bude věnována i přednáška Pavla Titze „Sýrie a její archeologické dědictví v kontextu antického i současného světa“, která přiblíží posluchačům území, dějiny a kulturu starověké Sýrie ve vztahu k ostatním součástem antického světa a zmíní také současnou problematickou péči o syrské archeologické dědictví. Přednáška proběhne 25. dubna.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj