Muzeum v Žebráku otevřelo zmodernizované prostory

5. 4. 2019

4. dubna vstoupilo do letošní turistické sezóny slavnostně Městské muzeum v Žebráku. Pobočka Muzea Českého krasu prošla revitalizací nejen vstupních prostor, ale i stálých expozic a výstavních místností.

"Rekonstrukce je příkladem vynikající spolupráce krajského muzea s městem Žebrák, které je vlastníkem budovy. Ukazuje zároveň, že při hledání cest, jak lépe prezentovat naše kulturní a historické dědictví, neopomíjíme žádný kousek kraje, vždyť nedávno byla opětovně otevřena pobočka muzea i v sousedních Hořovicích. Ocenění si určitě zaslouží za poskytnuté finanční
prostředky zřizovatel, město za spolupráci a postupné investice, tak celý realizační tým," pochválil akci předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který společně se starostou Žebráku Danielem Havlíkem a ředitelkou muzea Karin Kriegerbeckovou prostory otevíral.

Opotřebené koberce nahradily zbroušené a nalakované původní parkety, dispoziční a barevnou proměnou expozice Galerie Jaroslava Hněvkovského. Moderně je prezentována i expozice Z historie města Žebráka, která se zaměřuje i na významné rodáky města.

S otevřením stálých expozic byla spojena i vernisáž výstavy Hračky našich rodičů aneb kdo si hraje, nezlobí. Ta ukazuje autíčka, panenky a další hračky z poloviny 20. století, se kterými si hráli naši rodiče či prarodiče. Nechyběl ani hrací koutek s autodráhou a společenskými hrami. Hudební program zajistilo dechové trio z žebrácké pobočky hořovické ZUŠ.

Revitalizace expozic se uskutečnila pod záštitou radního pro oblast kultury a památkové péče Karla Horčičky, za finanční podpory Středočeského kraje a podpory města Žebráku.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj