GASK zahájil výstavní sezónu velkolepě

24. 3. 2019

Galerie Středočeského kraje v Kutné hoře zahájila slavnostně v sobotu 23. března novou výstavní sezónu. Podpořit pestrou nabídku výstav, kulturních akcí a dalšího programu v průběhu letošního roku přijel i radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička a předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek: „Chtěl bych popřát GASKu, aby i v nové sezóně návštěvníky inspiroval – od rodin s dětmi po amatérské i profesionální umělce, vždyť umění poskytuje prostor pro vyjádření sebe samého bez omezujících hranic. GASK ten prostor má a dá.“

Nejprve proběhla vernisáž výstavy maleb  Jana Macúcha,  které vznikly jako ilustrační doprovod ke knize Jiřího Kamena Elvis ze Záluží, pan Macúch k tomu přidal i několik dalších ukázek ze své volné tvorby. Součástí výstavy je i komentovaná prohlídka s autorem a autorské čtení prozaika, publicisty a redaktora Českého rozhlasu – Vltava Jiřího Kamena, jehož povídková kniha byla v literární soutěži Magnesia Litera 2019 nominována v kategorii  "Litera za prózu".

Stálou expozici Stravy mysli obohatily poté nové intervence současných umělců v podání Dariny Alster, Martina Janíčka, Jolany Havelkové, Františka Kowolowského a Jakuba Švédy.

Představen byl i sochařský projekt - Alej světců a nechyběla ani volně režírovaná, divadelně laděná téměř módní přehlídka Mise Amour, v oslnivém gejzíru modelek a modelů.