Kraslice v Poděbradech

24. 3. 2019

Do konce května jsou v Polabském muzeu v Poděbradech k vidění nádherné velikonoční kraslice Aleny Fryčové.  Výstava umístěná v historických prostorách bývalého špitálu zvaného Kunhuta představuje různé způsoby zdobení kraslic, od tradičních způsobů až po moderní.

Alena Fryčová se mimo výroby kraslic věnuje i dalším tradičním lidovým řemeslům, vyrábí betlémy a andílky, ze slámy řetězy a ozdoby, maluje v dílničkách kameny. Velice ráda pracuje i s dětmi. Je velice aktivní - můžete jí vidět na různých akcích po Středočeském kraji.

„Při návštěvě kraslic určitě nezapomeňte na prohlídku výstavy Poděbrady (jako) malované a doporučuji i stálou expozici muzea Příběh Polabí,“ pozval návštěvníky předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava „Poděbrady (jako) malované“ představuje soubor více jak 50 obrazů ze sbírek Polabského muzea, na kterých jsou zachycena současná i dávno zmizelá místa a zákoutí města Poděbrady.

Ve stálé expozici je možné se seznámit s druhohorním mořem, životem lidí v době bronzové, římské i v době stěhování národů. Část expozice se věnuje slavníkovskému hradišti na nedaleké Libici či období baroka a renesance. Příběh Polabí končí historií poděbradského sklářství a lázeňství.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj