Do Berouna na fotky z Indie, Japonska i z atletiky

24. 3. 2019

22. března se v Domově seniorů TGM Beroun uskutečnila slavnostní vernisáž výstav fotografií E. Rafajové, I. Bucharové a P. Palusky. Akce, která je příkladem vynikající dlouhodobé spolupráce s Muzeem Českého krasu, se zúčastnila i řada hostů, fotografka Eva Stanovská, fotograf Jaroslav Vogeltanz, autor publikace „Šumava, neobyčejné krásy šumavské přírody“, Jaromír Poppl, běžec a halový mistr Evropy v běhu na 1 500 m Jakub Holuša a Oldřich Svojanovský, veslař, dvojnásobný olympijský účastník a předseda Klubu olympioniků ČR. Při zahájení nechyběl ani předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

„Díla fotografů, včetně těch regionálních tvoří naší historickou paměť, a je jedno, zda fotí domácí dění, krajinu, sport nebo zážitky ze svých cest do dalekých krajů. V našem kraji mají tradici i celé fotokluby, jako třeba rakovnická Amfora a máme zde i zajímavé projekty jako třeba právě v Jílovém u Prahy vystavující ryze ženský klub BhaBhines.  I dnešní výstava ukazuje, že pro budoucnost máme připravené i mnohé poklady ze současnosti.“

Pavel Paluska vystavoval fotografie z halového mistrovství Evropy v atletice z Prahy z března 2015 pod názvem „Vzpomínka na atletickou halovou Evropu“, Irena Bucharová představila výběr z cesty po Indii „Indie posvátná i dramatická“, Eliška Rafajová se zaměřila zase na „Japonsko - Střípky příběhů“.

Vernisáž zahájil pěvecký sbor Bonbon, hosté dostali i nádherné upomínkové předměty z místní keramické dílny. Výstavu je možné shlédnout po chodbách Domova seniorů až do konce června.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj