Sbory po celé republice zpívaly pro nejmenší děti

21. 3. 2019

20. března se uskutečnila po celé republice akce pěveckých sborů na podporu programu UNICEF Dobrý start do života.

182 pěveckých sborů se zapojilo do 64 benefičních koncertů, jejichž výtěžek poputuje na vybavení novorozeneckých oddělení nemocnic v nejchudších zemích světa.

„Kampaň UNICEFu jsme podpořili v rakovnické synagoze, kterou spravuje naše Rabasova galerie. Jsem rád, že i tímto koncertem pomůžeme zachránit mnoho dětských životů. Velký dík patří samozřejmě hlavně všem vystupujícím,“ ocenil akci po koncertu, v rámci kterého vystoupily pěvecké sbory Sirény, Perličky i Magistrae Raconenses, předseda středočeského výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Cílem nejnovější kampaně českého UNICEF je zabránit zbytečným úmrtím nejmenších dětí. Až 46 % úmrtí nejmenších dětí nastává právě při porodu nebo bezprostředně po něm. Každý rok nedostane šanci na život 2,6 milionů dětí, z toho 1 milion zemře hned první den a další milion v prvních šesti dnech. Novorozenci umírají především na komplikace spojené s předčasným porodem (tak se na světě rodí až 15 milionů dětí každý rok), kvůli udušení nebo na infekce, meningitidu a zápal plic. Počet úmrtí dětí pod pět let věku se sice daří dlouhodobě snižovat (mezi lety 1990 a 2016 klesl o 62 %), ale novorozenecká úmrtnost klesá pomaleji (o 49 %). Lepší porodní péče v nejchudších zemích světa by ročně zachránila životy 3 milionů novorozenců a jejich matek. Riziko komplikací při porodu snižuje i přítomnost vyškoleného zdravotníka - až o 20 %.

Přitom 3 dávky očkovací látky proti neonatálnímu tetanu pro těhotnou ženu, včetně jehly a boxu pro bezpečnou likvidaci biologického materiálu stojí pouze 13 Kč, sterilní souprava porodní asistentky pro jeden bezpečný porod stojí 110 Kč, páska pro identifikaci novorozence 2 Kč, kostka mýdla 3,30 Kč, hřejivá deka 156 Kč, registrace při narození jednoho dítěte, včetně zkráceného rodného listu 25 Kč, základní antibiotika vhodná pro novorozence 8,30 Kč a proočkování jednoho dítěte (kompletní očkování proti tuberkulóze, černému kašli, spalničkám, tetanu, dětské obrně a záškrtu, jednorázové jehly, chladicí box) 600 Kč.

Vše potřebné pro dobrý start do života pro jedno dítě vyjde tedy na 918 Kč.  Cílem kampaně je získat částku 918 000 Kč, která zajistí pomoc pro 1 000 dětí.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj