Verše Ovidia čarují

18. 3. 2019

V Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy byla v sobotu 16. března zahájena výstava o jednom z největším básníků starého Říma, Ovidiovi.

V konírně muzea je možné vidět nejen informační panely o jeho díle, antické inspirace, sochy, reliéfy, ale také řadu u nás vydaných literárních děl.

Nadaný básník psal lehce, plynule a čtivě, dosáhl značné popularity již za svého života, a to i po odchodu do vyhnanství. Mezi jeho hlavní díla patří Proměny, Listy heroin, Umění milovat, Jak léčit lásku, Kalendář a další.

„Tomuto básníkovi je věnován prostor i v letošním ročníku muzejní akademie. Již 4. ročník akademie se ostatně na téma Rok antické vzdělanosti zaměřuje,“ doplnil předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek. Při vernisáži nechyběla ani antická hudba, umělecká recitace, ani středozemní občerstvením, které dovedně připravili muzejní pracovnice.

Výstava „Ovidius, básník rozkoše, proměn i smutku“ je výsledkem spolupráce muzea s Ústavem pro klasickou archeologii FF UK a bude přístupná návštěvníkům do 26. května.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj