Na Den s T. G. M. do Lán přivezl návštěvníky i Stříbrný šíp

10. 3. 2019

Nostalgickou jízdou z pražského Hlavního nádraží do Stochova vlakem Stříbrný šíp byl zahájen tradiční Den s T. G. M., kterým si Muzeum T. G. M. v Lánech připomíná narození prezidenta osvoboditele. Cestující si mohli prohlédnout prezidentský salonek na Hlavním nádraží a ve Stochově.

Do Lán mířili lidé i pěšky - z Nového Strašecí a Stochova. Pochod, který je součástí deseti vybraných turistických pochodů podporovaných Středočeským krajem, organizoval Klub českých turistů.

Hlavní program probíhal ale právě v Lánech, muzejní expozice byla oživená prvorepublikovými četníky, legionáři a i dokonce prezidentem T. G. Masarykem. V obležení bylo i občerstvení - podávala se oblíbená jídla Masaryka, které připravila Střední integrovaná škola Rakovník.

"Na oživené muzeum při příležitosti Dne s T. G. M. se každoročně těším, má to na návštěvníky větší vzdělávací dopad, samozřejmě vždy rád ochutnám i halušky a knedlíky," pousmál se předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Ve 13:00 následoval pietní akt u jezdecké sochy prvního prezidenta, hudební doprovod zajistil pěvecký sbor Chorus Laneum. Zahájena byla také výstava Národního hřebčína Kladruby nad Labem "Tož budeme sedlat", v rámci které po Lánech jezdil i kočár právě s prezidentem Masarykem. Den byl zakončen komponovaným pořadem "Charlotta Garrigue Masaryková - Američanka, která se stala Češkou".

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj