Hornický masopust v Příbrami a Vysokém Chlumci

10. 3. 2019

V Ševčínském dole Hornického muzea Příbram zažili návštěvníci v sobotu 9. března tradiční masopustní průvod a lidovou veselici. V prostředí historických báňských objektů upoutaly pozornost zejména žertovné scénky, které připravil Sbor dobrovolných hasičů z Bohutína. Salvy smíchu vyvolávala zejména pohádka na motivy Mrazíka.

Havířský masopust s lidovou veselicí se vyznačuje řadou specifik spjatých právě s industriálním prostředím královského horního města. V průvodu masek nechybějí ani havíři či permoníci, vede ho tajuplný duch okolních brdských lesů Fabián, kterého doprovází i pestrá družina dalších bytostí.
U brány dolu je přivítal ředitel muzea Josef Velfl, který jim udělil souhlas ke vstupu na nádvoří dolu, a předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

"Hasiči z Bohutína masopust pořádají již 93 let, je to skutečně nádherná tradice a můžeme být hrdi, že naše muzeum s nimi spolupracuje již 17. rokem," ocenil akci Štefek.

Součástí programu byly samozřejmě také hornické písničky a divoké tancovačky. Masopustní rej se pak přesunul do prostředí povltavské vesničky, do skanzenu ve Vysokém Chlumci.