Vikingové v Rakovníku

10. 3. 2019

Poutavým tématem se zabývá nová výstava v Petrovcově výstavní síni rakovnického muzea. Výstavou Výpravy za Vikingy muzeum přináší poznatky z experimentální cesty archeologa a lingvisty L. Nováka s K. Sýkorou v replikách vikinského oblečení, vikinských nástrojů a předmětů denní potřeby po Faerských ostrovech. 

"Ač známe tyto seveřany z různých legend a příběhů jako mořeplavce a válečníky, většinu života žili jako zemědělci. Méně známé je i to, že se kupodivu dostali až k nám, i na Rakovnicko…" podotkl předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.
Vystaven je i originál severského třmenu ze Zbečna ze sbírky Národního muzea a některé další nové archeologické nálezy z vlastních průzkumů na Rakovnicku. Nechybějí ani fotografie z výpravy, při vernisáži návštěvníci slyšeli v rámci kulturního programu i původní vikingský hudební nástroj.
Výstavu doplňují i programy pro školy a v sobotu 18. 5. 2019 v rámci muzejní noci bude možné vyzkoušet si i vikinská řemesla, repliky oblečení, ochutnat původní pokrmy i poslechnout vyprávění o dobrodružných cestách při "Výpravách za Vikingy". Výstava potrvá do 19. 5.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj