Roztoky hrdě vystavují glóby od Felkla

8. 3. 2019

Nádherné glóby proslulé značky Felkl je možné od 7. března vidět ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Vernisáže výstavy, která získala i záštitu hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové, se zúčastnil i předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

„Mnozí si pamatujeme básničku ze školy, kdy školáče, malé školáče otvíralo atlas větší než je samo a cestovalo prstíkem po mapách. Já dostal velký, vojenský zeměpisný atlas a trávil v něm hodiny. Dětský sen mít globus se mi splnil až v roli otce – dostal ho syn, ne tedy Felkla, a já po něm stále prstem občas jezdím…. Srdečně Vás zvu na výstavu a možná si splníte i vy své sny…,“ pozval do Roztok všechny generace Štefek.   

Vernisáž obohatil i kulturní program v podání hudebního uskupení Kosa Vostra.

Významná rodinná manufaktura, která působila v Roztokách téměř 100 let (1854–1952), v oboru největší v Rakousko-uherské monarchii, vyráběla bezkonkurenčně nejlepší glóby a to v 8 velikostech, 10 provedeních a 17 světových jazycích. Tiskli také první glóby v národních jazycích, nejen české, ale i maďarské a polské. Byli držiteli dvou patentů na rozkladné glóby. Nabízeli ale i zvláštní přístroje, jako byla teluria, sololunária, planetária a armilární sféry. Exportovali do Evropy i do zámoří. Jejich zeměkoule byly oceňovány na mnoha národních i světových výstavách (Praha, Lvov, Melbourne, Paříž, Vídeň). Získali také kredit předepsaných učebních pomůcek c. k. ministerstva pro vyučování. Kromě firmy a rodiny výstava představuje továrnu a pracovní podmínky, dílovedoucího a dělníky, domácí i zahraniční autory firmy.

Výstavu pořádá Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy ve spolupráci s Geografickou sekcí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Předměty na výstavu zapůjčily: Mapová sbírka PřF UK, Národní technické muzeum, Městské muzeum Chrast, Muzeum hlavního města Prahy, Královská kanonie premonstrátů na Strahově a další sběratelé.

Návštěvníky bude jistě lákat až do 8. září.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj