Holocaust připomínají i dětské kresby a opera

7. 3. 2019

Ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně zažili návštěvníci ve středeční podvečer velice zajímavý program. Zahájeny byly výstavy Motýla jsem tu neviděl a Výběr oceněných prací z mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice.

Při vernisáži zazněla i opera Brundibár Hanse Krásy a Adolfa Hoffmeistera v provedení dětí z Dismanova rozhlasového dětského souboru. Opera, která vznikla krátce před druhou světovou válkou, byla sehrána v letech 1943 a 1944 dětmi v terezínském ghettu celkem pětapadesátkrát. Většina těch, kteří se tehdy zúčastnili představení na jevišti i v hledišti, zahynula. 

„Výstavy představují práce dětí z terezínského ghetta a i práce současných izraelských dětí oceněné v nejstarší mezinárodní výtvarné soutěži. Je to téma pro mnohé z nás trochu osobní, v řadě našich jsme pocítili dopady nacistického běsnění i konkrétně židovských pogromů, mnoho příběhů bylo zachyceno i v literatuře; v mém městě, v Buštěhradu, o tom psal třeba Ota Pavel. Zdejší výtvarná díla nevznikla nahodile, mají příběh, mají historii a mají poselství pro budoucnost. A to poselství je stejné na kresbách i v opeře, která zde dnes zazní. Ono samotné zakončení opery „Brundibár poražen, už jsme ho dostali…“ je nadějným symbolem porážky zla i pro ty děti, které ještě dnes, kdekoliv na světě stále trpí,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který výstavy společně s váženým hostem, velvyslancem Izraele Martinem Meronem a vedoucí odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Středočeského kraje Kateřinou Pešatovou zahajoval. Nechyběl samozřejmě ani primátor města Kladna Dan Jiránek a „domácí“ ředitel knihovny.

Čestné místo mezi hosty měla paní Helga Hošková-Weissová, která jako terezínské dítě holokaust sama zažila. Akademická malířka se ve své tvorbě i vystoupeních výrazně věnuje právě tématu holokaustu, byla mnohokrát oceněna, včetně medaile Za zásluhy. Také v kladenské knihovně její slova zaujala děti i dospělé.  

Výstava Motýla jsem tu neviděl: kresby dětí z terezínského ghetta přibližuje skrze dochované dětské kresby svět těch nejmenších, kteří se stali během vězni v terezínském ghettu. Pro téměř 11 000 mladých se snažila židovská samospráva vytvořit snesitelné podmínky, zajistit jim výuku včetně hodin kreslení, které vedla Friedl Dicker-Brandeisová. Sbírka dětských kreseb, která vznikla v období je svým počtem 4500 prací ojedinělá a nejrozsáhlejší na světě. Výstavu zapůjčilo pražské Židovské muzeum.

Z památníku Lidice byly zase zapůjčeny originály kreseb, maleb i fotografií současných izraelských dětí, oceněných v jedné z největších a nejstarších dětských výtvarných soutěží na světě  - v Mezinárodní dětské výtvarné výstavě Lidice v letech 2009-2017. Práce jsou doplněny fotografiemi dokumentujícími slavnostní předávání diplomů českými velvyslanci v Izraeli.

Výstavu můžete navštívit v prostorách Malé galerie knihovny do 23. dubna.

 

Fotogalerie

Autor: 
text: Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj, foto: Jiří Skála