Kouřimský skanzen ovládl masopust

4. 3. 2019

Muzeum lidových staveb v Kouřimi se stalo v neděli 3. března místem masopustního veselí. Chaloupky i náves ožily pestrým programem i stovkami návštěvníků.

„Tradiční lidové zvyky a maškary do našeho skanzenu tradičně patří, masopust je samozřejmě zahrnut mezi naše národopisné pořady. Letos vyšlo i počasí. Největším zážitkem byl pro mě rej v podání národopisného souboru Kohoutek z Chrudimi, i když pro mnohé byla možná nejexotičtější pravá česká zabijačka,“ poznamenal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Členové souboru Kohoutek pravidelně obcházeli areál a předváděli masopustní zvyky, tancovali, hodovali, rozdávali pochutiny a zapojovali do her i publikum.

Návštěvníci si ve skanzenu mohli vyrobit i nefalšované laufrovské klobouky, papírové masky, krepové růžičky nebo vozembouch. V miniškole mistra Štully se mohli naučit zase práskat bičem, ti starší zkoušeli i špejlování jitrnic.

V domu z Krchleb se šířila vůně smažených nekynutých staročeských koblih, ze stodoly z Durdic vůně zabijačkových specialit, ze sklípku domu z Jílového zase vůně likérů. Nemohlo chybět ani oblíbené povídání o masopustním stolování či o tradici hlinecké obchůzky a masopustních maškarách.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj