Ve skanzenu v Kouřimi se konala konference o jeho dalším rozvoji

17. 2. 2019

14. a 15. února se v muzeu lidových staveb v Kouřimi uskutečnilo netradiční setkání odborníků na památkovou péči, lidové stavby, skanzeny a řemesla.

„Středočeský kraj po dokončení I. etapy dostavby skanzenu usiluje o jeho další rozvoj, odborná debata má přispět k jeho dalšímu nasměrování, ale i k výměně zkušeností a prevenci před chybami při rekonstrukci lidových staveb. “ sdělil předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který část konference navštívil.

Referující představili pestrý vývoj názorů na směřování instituce za dobu jeho padesátileté existence, od počátečního záchranného skanzenu pro stavby ze záplavové oblasti vodního díla Švihov, přes záměr o celorepublikový skanzen, paralyzování skanzenu v devadesátých letech až po současný rozvoj.

Nechybělo ani hodnocení z pohledu památkové péče, představena byla i terénní dokumentační práce, která ukázala některé objekty vybrané do konceptu dostavby, ale i další možné alternativy. Hodnotné byly i zkušenosti z jiných skanzenů, např. z Muzea vesnických staveb Vysoký Chlumec, z Muzea v přírodě Zubrnice nebo z archeoskanzenu Trocnov. Prostor dostaly i některé uvažované objekty pro další etapu dostavby, jako replika Laubovny z Křivoklátu nebo větrný mlýn v Borovnici.

Pracovníci skanzenu se podělili s účastníky i o zkušenosti s hasícím zařízením, inspirující byly i příspěvky o využití celodřevěných spojů při opravách historických konstrukcí, o zjišťování stavu dřeva historických konstrukcí, pojednání o tradičních řemeslech i o nutnosti kvalitní projektové dokumentace.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj